Kiertotaloutta ja arjen sankareita – Pirkanmaan Jätehuolto Oy

transparent image

Pirkanmaan Jätehuolto Oy on 17 kunnan ja 437 000 asukkaan oma jäteyhtiö, joka tuottaa myös jonkin verran palveluja paikallisille yrityksille. Yrityksen viestintäpäällikkö Suvi Suomalainen kertoo, kuinka tehokas jätehuolto hyödyttää yhteiskuntaamme.

Pirkanmaan Jätehuolto Oy:n tehtävä on tuottaa kuntien lakisääteiset jätehuoltopalvelut. Toimintamme perustuu syntypaikkalajitteluun, tehokkaaseen logistiikkaan ja korkeatasoiseen jätteenkäsittelyyn. Meillä on kunnissa mm. 600 eko- ja aluejätepistettä, 20 jäteasemaa, 2 jätekeskusta sekä Tammervoiman hyötyvoimala, jossa tuotetaan sekajätteistä energiaa. Lisäksi teemme päivittäin 12 000 jäteastiatyhjennystä.

Alueen asukas voi törmätä meihin jo kotinsa seinältä, sillä jaamme lajitteluohjeet sisältävän Roskakalenterin jokaiseen kotiin. Näymme asukkaiden arjessa myös muun muassa lajitteluastialla, ekopisteissä, Repe&Romu-kierroksella, jäteasemalla sekä neuvontatapahtumissa.

Eräs asiakaspalaute on jäänyt erityisesti mieleen. Asiakas kirjoitti meille, että roskakuskia odotetaan perheessä joka kerta innolla, sillä perheen 3,5-vuotias poika fanittaa roska-autoja ja kuskeja sydämestään. Eräänä aamuna roskakuski antoi aivan spontaanisti pojan kipata itse roskiksen vivusta vetämällä autoon ja toteutti näin pojan suuren unelman. Vanhempi kiitteli kuskin luomasta mukavasta hetkestä kiireen keskelle ja kutsui tätä heidän suurimmaksi arjen sankarikseen!

Merkittäviä edistysaskelia jätehuollossa

Pirkanmaan Jätehuolto Oy on toiminut jo vuodesta 1994 saakka palvellen sekä asiakkaita että yhteiskuntaa kohti kestävää kiertotaloutta. Jätehuollossa huomioidaan terveyden- ja ympäristönsuojelu, ja asukkaat osallistetaan lajittelemaan jätteet materiaali- ja energiahyötykäyttöön jo niiden syntypaikalla.

Olemme saavuttaneet toiminnallamme merkittäviä tuloksia, esimerkiksi yhtiön alueella yhdyskuntajätteen hyödyntämisaste on jo yli 98 %. Jätteet hyödynnetään joko materiaalina tai energiana, ja enää alle 2 % jätteistä loppusijoitetaan.

Olemme nyt myös yhdessä kuntien ja yritysten kanssa rakentamassa Koukkujärven ja Tarastenjärven jätekeskusten yhteyteen kiertotalouskeskuksia, Virtaamoja. Keskuksissa yhdistyvät ympäristö- ja energialiiketoiminta, tutkimus ja kehitys, uudet innovaatiot ja työpaikat sekä vastuullinen, materiaali- ja ravinnekierrätystä painottava jätehuolto.

Kiertotaloutta koko yhteiskunnan hyväksi

Vastuullamme on jätehuollon ja kiertotalouden kokonaishallinta, jolla mahdollistetaan ympäristön, asukkaiden ja talouden kannalta järkevät ratkaisut. Tavoitteena ei ole taloudellisen voiton vaan yhteiskunnallisen hyvän maksimointi. Onnistumiset käytetään asukkaiden ja ympäristön hyväksi. Jätehuoltomme on valtakunnallisten vertailujen mukaan Suomen edullisinta (muun muassa Suomen Kiinteistöliiton Indeksitalo 2016), ja vuoden 2016 alusta aloimme tarjota asukkaille myös maksutonta metallin ja lasipakkausten keräystä.

Kannamme Yhteiskunnallinen yritys -merkkiä ylpeinä, koska merkin edustamat asiat istuvat suoraan arvoihimme, toimintaamme ja arkipäiväämme. On hienoa, että tehdään näkyväksi se arvokas työ, mitä eri toimijat tekevät yhteiskunnan ja ympäristön hyväksi.

Lue lisää Pirkanmaan Jätehuollosta

Jaa artikkeli