Askolan Puhti putsaa putipuhdasta

transparent image

Pesula-, kiinteistönhoito- ja siivousalan palveluja tuottava Askolan Puhti työllistää pitkäaikaistyöttömiä ja osatyökuntoisia 5000 asukkaan kunnassa.

– Yleensä meillä on kerrallaan kahdeksan työsuhteessa olevaa työntekijää, harjoittelija ja työkokeilija eli täysi kymmenen henkeä aamukahvipöydässä. Askolan Puhdin omistaa kokonaan Askolan kunta, joka pyrkii tämän yrityksen avulla tuottamaan kunnan pesulapalvelut ja osan kiinteistönhuolto- ja siivousalan palveluista ja samalla työllistämään ihmisiä, joiden olisi muuten vaikea saada töitä. Olemme sosiaalinen yritys. Toukokuun lopussa 2016 saimme Yhteiskunnallinen yritys -merkin, Askolan Puhti Oy:n toimitusjohtaja Leena Kavén kertoo.

Sosiaalinen yritys harjoittaa osatyökykyisten ja pitkäaikaistyöttömien henkilöiden työllistämistoimintaa, ja se on eri asia kuin yhteiskunnallinen yritys. Askolan Puhdissa pitkäaikaistyöttömien rinnalla työllistetään osatyökuntoisia, joista osa on esimerkiksi kehitysvammaisia.

– Työllisyyden hoito on tärkeä osa toiminta-ajatustamme. Käymme keskustelua työvoimatoimiston ja sosiaalitoimiston kanssa, ja kerromme heille, kun meidän olisi mahdollista ottaa työkokeilija tai työntekijä. He ottavat yhteyttä sopiviin henkilöihin. Tavoite on antaa ihmiselle merkityksellistä tekemistä ja mahdollisuus kokeilla, jos oma kunto riittäisi työelämään. Kehitysvammaisten monipuolisessa työllistämisessä olemme tehneet kehitystyötä. Tärkeää on katsoa, mitä taitoja kultakin löytyy, vaikka jotakin puuttuisikin.

Ensimmäisessä vaiheessa työntekijä otetaan työkokeiluun, jolloin hän saa työmarkkinatuen ja kulukorvauksen.

–Työkokeilu antaa molemmille osapuolille mahdollisuuden nähdä, toimiiko työsuhde. Osatyökuntoinen voi katsoa, jaksaako hän tehdä neljä tuntia päivässä fyysistä työtä. Harva kieltäytyy kokeilusta, jos kunto vain on tarpeeksi hyvä. Kokeilun jälkeen on mahdollista päästä määräaikaiseen työsuhteeseen. Työsuhteista voi tulla pitkiä, jos kaikki sujuu hyvin, Kavén toteaa.

Asiakkaat ja työntekijät arvostavat yhteiskunnallista vaikutusta

Askolan kunta on Askolan Puhdin suurin asiakas.

– Palvelemme myös joitakin ympäröiviä kuntia ja yksityisyrityksiä sekä kuluttaja-asiakkaita. Tavalliset kuntalaiset ovat löytäneet meidät hyvin, ja käyttävät palvelujamme mielellään.

Sekä asiakkaat että työntekijät pitävät hyvänä sitä, että Askolan Puhti tukee työllisyyttä.

– Pitkään meillä työskennelleet kertovat ylpeänä työskentelevänsä sosiaalisessa yrityksessä ja saavansa palkkaa kuten muutkin työntekijät. Nykyään yritykset haluavat olla asiakkaitamme juuri yhteiskunnallisen merkityksemme vuoksi. Tärkeää on tietysti myös pitää palvelut lähellä pienessä kunnassa. Tuomme kunnalle rahallisia säästöjä työllisyyden hoidon kautta, mutta työmme henkistä hyötyä ei voi rahassa mitata, Kavén toteaa.

Yhteiskunnallinen yritys -merkki on jo ehditty painaa yrityksen kirjekuoriin, ja sitä aletaan pian käyttää myös verkkosivuilla, Facebookissa ja ehkä myös työasuissa.

– Ajattelimme ensin, että olemme liian pieni toimija saadaksemme Yhteiskunnallinen yritys -merkin. Nyt ajattelen, että massalla on voimaa, jos pienet yritykset alkavat hakea merkkiä ja tuoda esiin yhteiskunnallista merkitystään, Kavén pohtii.

www.askolanpuhti.fi

Jaa artikkeli