Arvokasta vanhuudenhoivaa suurella sydämellä – Kaunialan sairaala

transparent image

Kaunialan sairaalan menneisyyteen kuuluvat muun muassa rakkaustarinat sodassa vammautuneiden potilaiden ja hoitajien välillä. Nykyään Kaunialan ikääntyneet asukkaat tavoittelevat kiikkutuolissa keinumisen maailmanennätystä. Toimitusjohtaja Mervi Ahlroth kertoo lisää vanhuspalvelukeskuksen toiminnasta.

Kaunialan sairaalan tarina alkoi jo 1940-luvulla, jolloin se toimi sotavammasairaalana. Tuolloin potilaamme olivat sodassa vaikeasti vammautuneita nuoria miehiä, joiden keski-ikä oli vain 27 vuotta. Suurin osa heistä kuntoutui ja moni jopa opiskeli uuden ammatin Kaunialassa ja palasi sitten siviilielämään tekemään pitkän työuran.

Asiakaskuntamme ikääntymisen myötä Kaunialan sairaalasta on kehittynyt veteraanien sekä muiden ikäihmisten hoidon, hoivan ja kuntoutuksen osaamiskeskus. Meidän toimintaperiaatteemme on tarjota arvokasta vanhuudenhoivaa kunnioittavalla asenteella.

Järjestämme asukkaillemme runsaasti aktiviteetteja, ja yhteisöllisessä ympäristössämme heillä on aina juttuseuraa, mutta myös omaa rauhaa heidän sitä halutessaan. Tehostetussa palveluasumisessa ja sairaalatasoisessa pitkäaikaishoivassa asukas saa meillä kattavaa hoitoa. Elämänkaaren saavuttaessa päätepisteensä asukas saa yksilöllisen ja kunnioittavan saattohoidon modernein ja tehokkain kivunhoitomenetelmin tuettuna, eikä hänen tarvitse olla yksin.

Vaikka toimintamme ydin onkin ikääntyvissä ihmisissä, palvelemme yhä enemmän kaikenikäisiä aikuisia. Kuntoutussairaalatoimintamme tukee niin ikäihmisiä kuin työikäisiäkin turvallisessa kotiin paluussa mahdollisimman pian sairaalahoitojakson jälkeen. KotiKauniala taas vie päivittäistä apua kotiin niin terveydenhuollon kuin kotiavunkin muodossa. Meillä on myös aktiivista vapaaehtoistoimintaa, joka on avoin ihan kaikille, jotka haluavat mukaan toimintaan.

Ilo ja arvostus asuvat Kaunialassa

Tarinat sotavammasairaalan alkuvuosikymmeniltä ovat jääneet elämään. Silloin täällä Kaunialassa potilaiden ja hoitajien välille syntyi lukuisia romansseja, joita osaltaan ruokki hoitajien asuntojen sijainti sairaalan vinttikerroksessa. Sekä hoitajat että potilaat olivat tuolloin niin nuoria.

Viime vuosilta mieleeni on jäänyt useampikin kerta, kun asukkaan omaiset ovat sanoneet: ”En olisi uskonut, että meidän pappa vielä joskus kävelee!” Tuo palaute kertoo, että onnistumme siinä mihin tähtäämme: olemassa olevan toimintakyvyn esiin tuomisessa ja sen vahvistamisessa.

Meille tärkeintä on vanhusten arvostaminen ja elämänlaatu. Jokainen ikäihminen on omalla tavallaan tehnyt pitkän työn yhteiskuntamme hyväksi ja ansaitsee tulla kohdelluksi arvostaen. Meillä Kaunialassa hyvän vanhustenhoidon määrittelevät todelliset asiantuntijat, eli vanhukset itse. He tietävät, millaista on olla vanha, miltä tuntuu, kun kolottaa, väsyy helposti, ja oma fyysinen kyvyttömyys kalvaa mieltä tai muistin ja kommunikointikyvyn rapistuminen aiheuttaa pelontunteita. Me pidämme asukkaistamme huolta juuri heidän tarpeidensa mukaan.

Päivärytmiä piristävät tapahtumat ja esiintyjävierailut, ja järjestämme myös tempauksia asukkaidemme iloksi. Viime vuonna teimme sadan ihmisen voimin epävirallisen kiikkutuolissa keinumisen ennätyksen, ja tänä vuonna tavoittelemme virallista maailmanennätystä.

Yhteiskunnallinen yritys -merkki osoittaa, että arvomme ovat kunnossa

Tämä merkki on meille tärkeä symboli. Se erottaa meidät muista toimijoista ja virallistaa arvokkaat tarkoitusperämme. Merkki korostaa juuri sitä mitä olemme: lämminhenkinen vanhuspalvelukeskus, jossa teemme työtä puhtaasti sillä ajatuksella, että tuotamme parasta mahdollista elämää asiakkaillemme.

Kaikki Kaunialassa työskentelevät tietävät, ettei tätä työtä tehdä vain rahan vuoksi. Meille asiakkaidemme hyvinvointi on tärkeintä. Jokaisen työntekijämme on helppo perustella, miksi on töissä juuri Kaunialassa ja jokainen on siitä myös ylpeä.

Toivomme tulevaisuudelta, että Kaunialan sairaala saa jatkaa laaja-alaisena vanhuspalvelukeskuksena ja laajentaa toimintaansa edelleen. Haluamme turvata sote-uudistuksenkin jälkeen sen, ettei asiakkaitamme pompotella paikasta toiseen. Palvelujen tuottaminen laajalla skaalalla aina kevyestä etäkuntoutuksesta sairaalatasoiseen hoitoon ja saattohoitoon asti takaa sen, että ikääntyvä ja hänen puolisonsa saavat kaiken tarvitsemansa yhdeltä luotettavalta taholta.

Kaunialan sairaala on mukana Hyvät yritykset näkyviksi -kampanjassa, joka nostaa esiin hyvää tekeviä yhteiskunnallisia yrityksiä. Nämä yritykset ratkovat yhteiskunnan ja ympäristön ongelmia, toimivat vastuullisesti ja käyttävät vähintään puolet voitostaan toimintansa kehittämiseen tai lahjoittavat sen määrittämäänsä hyvään tarkoitukseen. Hyvät yritykset tunnistat Yhteiskunnallinen yritys -merkistä. www.yhteiskunnallinenyritys.fi

Jaa artikkeli