Käänteentekevä testitulos koronataistelussa – VTT:n uusi tutkimus osoittaa Genano-teknologian eliminoivan viruksen sisäilmasta 99,999-prosenttisesti

Suomalainen sisäilmanpuhdistimien valmistaja ja toimittaja Genano teetti Teknologian tutkimuskeskus VTT:llä tutkimuksen, jossa testattiin, kuinka tehokkaasti ilmanpuhdistin tuhoaa koronan tyyppisen viruksen huoneilmasta. Tuore tutkimus on ensimmäinen laatuaan Suomessa ja testitulokset ylittivät odotukset: jo 15 minuutissa virus alkoi olla lähes 90 prosenttisesti poistunut ilmasta ja kahden tunnin kuluttua ilma oli jopa 99,999-prosenttisesti puhdistunut.

Koronaviruksen tarttuminen ilmateitse on varmistumassa todelliseksi riskiksi. Useat tutkimukset ovat osoittaneet, että virus voi levitä aerosolihiukkasten välityksellä. Hiukkaset voivat leijailla sisäilmassa jopa kolme tuntia. Maailman terveysjärjestö WHO on myös varoittanut ihmisiä, että koronavirus leviää tilassa laajemmin kuin mihin on osattu turvavälein varautua. Tehokas ilmanpuhdistus poistaa ilmasta hiukkasten lisäksi myös virukset, ja tarjoaa siten lisäturvaa koronavirusta vastaan.

Genanon ilmanpuhdistusteknologiaa on käytössä sairaaloissa ja erilaisissa kiinteistöissä yli 50 maassa ja kokemusta yrityksellä on takanaan jo 20 vuoden verran. Yrityksen ilmanpuhdistimille on myönnetty Avainlippu- ja Design from Finland -merkit.

”Koronan alkaessa nostaa päätään laitteitamme tilattiin valtavasti muun muassa Kiinan sairaaloihin. Kysynnän edelleen kiihtyessä halusimme toteuttaa vielä uuden testin, joka voisi aukottomasti todistaa, että laitteemme todella tepsii juuri koronaan. Meille oli tärkeää, että tutkiva taho on neutraali ja kansainvälisesti luotettava, joten VTT vastasi tarpeeseemme,” Genanon toimitusjohtaja Niklas Skogster kertoo.

Loppukesästä 2020 alkanut viimeisin tutkimustyö saatiin äskettäin päätökseen ja testitulokset vahvistivat, että Genanon ilmanpuhdistimilla pystytään eliminoimaan bakteerit viruksineen ilmasta täysin.

”Koronavirus itsessään on liian vaarallinen testattavaksi eikä sitä ole tähän tarkoitukseen saatavilla. Tämän vuoksi VTT käytti testissä surrogaattia, joka toimii aivan samoin kuin koronavirus”, Genanon tuotekehitysjohtaja Juhani Tulkki sanoo.

Itse tutkimus tehtiin teräksisessä 30 kuutiometrin kokoisessa testihuoneessa, jonne suihkutettiin ison kahvikupillisen verran bioaerosolia. Seos sisälsi neljää eri bakteeria, kuten esimerkiksi homeitiöitä ja muita tyypillisiä sisäilmassa usein esiintyviä bakteereita, sekä kahta eri virusta. Näistä toinen virus, nimeltään MS2, vastaa rakenteeltaan koronavirusta eli se käyttäytyy samalla tavalla.

Useat testit erilaisilla bakteeri- ja viruskannoilla tuottivat kaikki saman tuloksen. Jo 15 minuutissa virus alkoi olla lähes 90-prosenttisesti kadonnut ilmasta ja kahden tunnin kuluttua ilma oli jopa 99,999-prosenttisesti puhdas.

”Tulos on aivan huima, jopa käänteentekevä ja parempi mitä olimme ennakkoon odottaneet”, Skogster sanoo.

Vaikka Genanon laitteet on alun perin kehitetty sairaalakäyttöön ja eristystiloihin, monet yritykset ovat alkaneet hankkia niitä myös. Genano suositteleekin puhdistimien hankkimista esimerkiksi toimistoihin, ravintoloihin ja kauppoihin, jotta ne tarjoaisivat entistä paremmin suojaa asiakkaille ja henkilökunnalle.

”Uusi koronarokote on mahtava juttu, mutta menee vielä aikaa, että koko kansa saadaan rokotteen suojauksen piiriin. Tällä hetkellä tarttumisriski korostuu erityisesti terveydenhuollossa, sekä kriittisten alojen asiakaspalvelussa ja muissa julkisissa tiloissa. Tässä kohtaa me voimme auttaa, koska tuotteemme on heti saatavilla. Yhdessä rokotteen kanssa suoja tulee olemaan jo todella merkittävä,” Skogster summaa.

Tutkimusraportin pääsee lataamaan tästä

Lataa kuvia tästä

Tiedote Genanon verkkosivuilla

Lisätietoja:

Niklas Skogster, toimitusjohtaja, Genano
niklas.skogster@genano.com
+358 40 016 7332

Tietoa Genanosta

Genano on johtava kotimainen sisäilmanpuhdistimien toimittaja. Genanon sähköiseen suodatukseen perustuva teknologia kerää ilmasta kaiken kokoiset hiukkaset aina nanokokoluokkaan saakka sekä eliminoi mikrobit kuten virukset ja bakteerit. Hiukkasia ovat esimerkiksi virukset, bakteerit, homeitiöt, siitepöly sekä liikenteen tuottamat pienet nokihiukkaset. Genanon ilmanpuhdistimissa ei ole tavanomaista kuitusuodatinta, joten mikrobeille ei synny suotuisaa kasvualustaa kosteissakaan olosuhteissa. Osa laitteista myös pesee itse itsensä (pesurimallit). Genanolla on pitkä kokemus ilmateitse leviävien tartuntatautien torjuntaratkaisuista puhdastiloihin ja eristystiloihin sairaaloissa. Yrityksellä on jälleenmyyjiä 30 maassa ja sen laitteita on käytössä yli 50 maassa.

 

https://www.genano.fi