Tutkimus: Nuoret odottavat kesätyöltä palkkaa, kokemusta ja työkavereita

Koronapandemiasta huolimatta kesätyösesonki on käynnistynyt monilla työpaikoilla. Kolme tärkeintä asiaa, joita nuoret odottavat kesätyöltä ovat palkka, työkokemus sekä työkaverit. Työnantajamielikuva vaikuttaa myös kesätyön valinnassa. Sekä nuorille että aikuisille kannustava ja avoin ilmapiiri on tärkein tekijä työnantajamielikuvassa. Nuorille tärkeää on myös tasa-arvo, kun taas yli 25-vuotiailla se jää kauas muiden tekijöiden taakse.

Noin 75 prosenttia opiskelijoista ja koululaisista pitää palkkaa tärkeimpänä asiana kesätyössä. Toiseksi eniten nuoret odottavat oman kokemuksen karttumista työelämässä (59 %) sekä mukavia työkavereita (44 %), kertoo Suomalaisen Työn Liiton teettämä tutkimus.

Työnantajamielikuvaa kannattaa yrityksissä pohtia myös kesätyöntekijähaussa. 15–24-vuotiaista nuorista 45 prosenttia nostaa ilmapiirin sekä tasa-arvon tärkeimmiksi työnantajamielikuvaan vaikuttaviksi tekijöiksi. Erityisesti nuoret naiset nostavat tasa-arvon tärkeäksi tekijäksi työnantajamielikuvassa. Tämän jälkeen tärkeimpiä tekijöitä nuorille naisille ovat työilmapiiri ja työantajan vastuullinen toiminta. Nuoret miehet sen sijaan korostavat ilmapiirin lisäksi hyviä työkavereita sekä viihtyisää ja toimivaa työympäristöä.

”Tulevaisuuden työssä korostuu entisestään se, miten organisaatiot huolehtivat työntekijöistään. Tutkimuksen mukaan varsinkin nuorille on erittäin tärkeää tehdä itseä kiinnostavaa työtä, joten ei ole samantekevää, millaisen mielikuvan organisaatiot itsestään antavat ”, sanoo Suomalaisen Työn Liiton toimitusjohtaja Tero Lausala.

UPM Biopolttoaineet haluaa, että myös kesätyöntekijät kokevat työn merkitykselliseksi

Avainlippu-yritys UPM Biopolttoaineiden viestinnästä vastaava Anneli Kunnas kertoo, että kesätyöntekijöille on entistä tärkeämpää, että he pääsevät tekemään merkityksellistä työtä. UPM Biopolttoaineet avasi vuonna 2015 Lappeenrantaan biojalostamon, jossa se valmistaa suomalaisinnovaationsa avulla muun muassa puupohjaista uusiutuvaa dieseliä ja naftaa.

”Olemme palkanneet UPM:ään tänä vuonna reilut 800 kesätyöntekijää tuotantolaitoksiimme ja asiantuntijatehtäviin. Meillä UPM Biopolttoaineissa kesätyöntekijät pääsevät työskentelemään fossiilisia polttoaineita korvaavien tuotteiden parissa. Ilmastoasiat ovat koko ajan enemmän tapetilla, ja tässä työssä ihmiset kokevat, että he pääsevät aidosti vaikuttamaan heille itselle tärkeisiin asioihin sekä tulevaisuuden kestäviin ja vastuullisiin valintoihin. Nämä ovat tärkeitä arvoja myös nuorille”, Kunnas sanoo.

UPM Biopolttoaineet työllistää tällä hetkellä reilut sata vakituista henkilöä ja kymmenkunta kesätyöntekijää. UPM:n kesätyöntekijöiden työtehtävät Suomessa vaihtelevat tuotannon ja kunnossapidon työntekijän ja esimiehen tehtävistä vartiointitehtäviin sekä viestinnän ja ostotoiminnan asiantuntijatehtävistä puunhankinnan ja metsätalouden erilaisiin tehtäviin.

”Positiivisella työnantajamielikuvalla on iso merkitys siihen, että meille halutaan työllistyä ja tehdä pitkä työura. Kun biojalostamo valmistui, se houkutteli useammankin paluumuuttajan takaisin Lappeenrantaan. Suurin osa kesätyöntekijöistämme hakeutuu meille kesätöihin useamman kerran positiivisten kokemuksien perusteella”, Hans Nyström UPM Lappeenrannan biojalostamon HR:stä kertoo.

Tutkimuslähde:
Nuoret, työ ja kuluttaminen, Taloustutkimus, maaliskuu 2019, N=2149 henkilöä, joista 925 oli 15–24-vuotiaita.

Kuva: Joona Jokela on ensimmäistä kesää töissä UPM Lappeenrannan biojalostamon kunnossapidossa työnjohtajana. Joonan konetekniikan insinöörin opinnot LAB-ammattikorkeakoulussa ovat loppusuoralla.   

 

Lisätietoja:

Hanna Malinen, viestintäpäällikkö, Suomalaisen Työn Liitto, p 050 369 4949, hanna.malinen@suomalainentyo.fi
Tero Lausala, toimitusjohtaja, Suomalaisen Työn Liitto, p. 050 407 2623, tero.lausala@suomalainentyo.fi
Anneli Kunnas, päällikkö, sidosryhmäsuhteet ja markkinointi, UPM Biopolttoaineet, p. 040 520 7605, anneli.kunnas@upm.com 

Avainlippu on merkki suomalaisesta työstä. Se voidaan myöntää Suomessa valmistetuille tuotteille ja suomalaisomisteisen yrityksen täällä tuottamalle palvelulle. Avainlippua kantaa yhteensä yli 4 500 tuotetta tai palvelua. Merkin myöntää Suomalaisen Työn Liitto. www.avainlippu.fi 

UPM Biopolttoaineet valmistaa uusiutuvia ja vastuullisia tuotteita liikenteen ja kemianteollisuuden käyttöön. Tarjoamme asiakkaillemme tapoja korvata fossiilisia raaka-aineita ja pienentää hiilijalanjälkeään. UPM Biopolttoaineiden innovatiiviset, biopohjaiset tuotteet ovat edelläkävijöitä laadussa, käytettävyydessä ja kestävässä kehityksessä. www.upmbiofuels.com/fi

Seuraa UPM Biopolttoaineita LinkedIn |  Twitter | Facebook | YouTube| #5yearsofupmbiofuels #beyondfossils