Juhlitaan suomalaista designia

Itsenäisyyspäivä lähestyy. Se on tietenkin satavuotiaan Suomen valtion merkkipäivä, mutta 2017 on myös suomalaisen työn ja muotoilun juhlavuosi. Tiesitkö, että ostaessasi suomalaisen design-tuotteen tai palvelun luot työpaikkoja Suomeen ja tuet kotimaista työtä?

Pyöreä sinivalkoinen Design From Finland -merkki kertoo, että tuote tai palvelu on muotoiltu Suomessa ja sen muotoiluun on investoitu täällä. Merkin saanut tuote voi olla valmistettu joko Suomessa tai muualla. Aineeton työ, kuten palveluiden ja tuotteiden suunnittelu, luo kuitenkin yhä enemmän työpaikkoja Suomeen. Ostamalla kotimaista designia luot ja tuet suomalaista työtä ja työllisyyttä.

Design From Finland -merkki on tänä päivänä myönnetty upealle joukolle erilaisia tuotteita, kuten suloisille ja käytännöllisille lastenvaatteille, upeille arjen innovaatioille ja terveyttä ylläpitäville keksinnöille. Kattavan listan jäsenyrityksistä löydät täältä.

Suomalaisuus vaikuttaa tutkitusti kuluttajien ostopäätöksiin. Puolet niistä suomalaisista, jotka tuntevat Design from Finland -merkin, sanovat sen vaikuttavan ostopäätökseensä. Vuonna 2017 jopa 36 % suomalaisista kuluttajista ja 40 % yrityspäättäjistä tuntee merkin. Merkin myöntäminen on myös yrityksille iso asia: jäsenyrityksistämme lähes 90 % sanoo merkin tukevan myyntiä Suomessa ja 80 % kertoo sen tukevan myyntiä myös ulkomailla.

Suomalainen design 100 vuotta

Suomen juhlavuosi on ollut tapahtumarikas. Design From Finland -jäsenyritystemme monipuolisten tapahtumien ja ponnisteluiden ohella myös liiton toimesta on tehty monenlaista. Suomalaisen Työn Liiton osasto Habitare-messuilla kokosi yhteen kymmeniä suomalaisia sisustusmerkkejä värikkään luontoteemaisiin puitteisiin. Olemme myös ylpeitä VR-kodistamme, jossa suomalaiset designtuotteet on sijoitettu virtuaalitodellisuuteen: VR-lasien avulla voi liikkua suomalaisessa omakotitalossa ja pidellä, käännellä ja katsella siellä sijaitsevia tuotteita. Virtuaalimaailmamme monine suomalaisine tuotteineen matkasi viime viikolla Tokion IFFT-messuille, yhteen Japanin merkittävimmistä lifestyle- ja sisustustapahtumista.

Kansainvälisyys on usealle suomalaiselle yritykselle jo arkipäivää. Monelle yritykselle Suomi on kuitenkin edelleen tärkeä markkinapaikka sekä ennen kaikkea kotipaikka, josta ponnistetaan. Kotimaisen designin ostaminen ei ole pelkästään arvovalinta, jolla tuetaan kansantaloutta ja työllisyyttä. Suomalainen design on ainutlaatuista ja kaunista – se uudistuu jatkuvasti ja provosoi ideoillaan. Se saattaa innostaa tai rauhoittaa kokijaansa tai yksinkertaisesti täydentää kodin sisustusta.

Suomalainen muotoilu hakee jatkuvasti vaikutteita upeasta luonnostamme, jossa designin pitää kestää ja patinoitua kauniisti. Niin kylmät ja pimeät talvet kuin intensiiviset kesätkin näkyvät muodoissa ja kuoseissa. Suomalainen uutta etsivä ajattelutapa ja sitkeys inspiroivat luomaan uusia ratkaisuja ja palveluja. Kukapa ei haluaisi piristää arkeaan sellaisella muotoilulla?

Osta suomalaista muotoilua

Tämän viikon perjantaina vietetään Osta työtä Suomeen -päivää. Päivän tarkoitus on herätellä kuluttajia pohtimaan omia kulutusvalintojaan ja niiden työllistävää vaikutusta. Toivottavasti pukinkin konttiin sujahtaa tänä jouluna monta kestävää ja kaunista suomalaista designtuotetta, jotka joku on ammattitaidolla ja suurella sydämellä suunnitellut.Osallistu päivään ja kerro meille somessa, mitä ostit! Muista jakaa kuvasi Facebook-tapahtumassa, Twitterissä tai Instagramissa tunnisteilla #ostatyötäsuomeen ja #haaste 1.11–.4.12.2017 välisenä aikana, niin osallistut arvontaan, jossa palkintona on Hukka Design Oy:n tyylikäs Kuohu-viinijäähdytin ja Tulikukka-vuolukivilyhty.

Ostamalla suomalaisia tuotteita luodaan Suomeen uusia työpaikkoja – ja mikäpä olisi parempi tapa juhlistaa satavuotiasta Suomea!