Käyttämällä yhteiskunnallisten yritysten palveluja pistät hyvän kiertämään

Vaihtuva vuosi ja lähestyvä joulu saavat kauppojen kassat kilkattamaan. Nyt kun joulun ostossesonki on kohta kiivaimmillaan, haastamme sinut miettimään ostostesi merkitystä. Osallistumalla Osta työtä Suomeen -päivään tuet samalla Suomen työllisyyttä. Yhteiskunnallinen yritys -merkkiin tutustumalla taas tunnistat jatkossa yhteiskunnallista hyvää tekevät yritykset. Yhteiskuntaamme voi vaikuttaa yllättävän paljon ostopäätöksillään.

Yhteiskunnallinen yrittäjyys on Suomessa vielä monelle tuntematon käsite. Yritysten vastuullisuudesta puhutaan nyt paljon ja moni yritys onkin herännyt kertomaan huolestaan ja vastuustaan maailman tilasta. Se on hyvä asia, mutta kääntöpuolena on julkisessa keskustelussa huolestuttu myös vastuullisuuspesusta. Yhteiskunnallisten yritysten kohdalla ei vastuullisuuspesusta ole vaaraa, sillä niiden ensisijainen tarkoitus ja tavoite on yhteiskunnallisen hyvän tuottaminen. Yhteiskunnallinen yritys käyttää suurimman osan voitostaan liikeideansa mukaisen yhteiskunnallisen hyvän tuottamiseen joko kehittämällä omaa toimintaansa tai lahjoittaen sen toiminta-ajatuksensa mukaisesti.

Yhteiskunnallinen yritys -merkin avulla löydät nämä arvokasta ja merkityksellistä työtä tekevät yritykset. Olemme myöntäneet merkkiä kuuden vuoden ajan erilaisille yrityksille ja yhdistyksille, jotka ratkovat yhteiskunnallisia ja ekologisia ongelmia. Merkin saadakseen yrityksen tulee toimia avoimesti ja vastuullisesti sekä kanavoida yli puolet voitostaan yhteiskunnallisen tavoitteen saavuttamiseen. Merkin myöntämisperusteista voit lukea lisää täältä.

Merkki löytyy muun muassa monelta hoiva-alan yritykseltä, ympäristösektorin toimijalta ja terveyspalvelujen tarjoajalta. Esimerkiksi Sotek-säätiö pyrkii, yhteistyössä eri sektorien kanssa, eroon työttömyydestä. Pirkanmaan jätehuolto puolestaan käyttää voittonsa alueen asukkaiden ja ympäristön hyväksi. Monelle voi tulla yllätyksenä, että joukossa on myös ravintola-alan yritys, Kanresta Oy, joka tukee toiminnallaan niin lasten kuin vanhustenkin terveyttä. Kaikki yhteiskunnalliset yritykset löydät jäsenlistauksestamme.

Vuonna 2018 yksi Suomalaisen Työn Liiton keskeisimmistä tavoitteista on tehdä Yhteiskunnallinen yritys -merkistä entistäkin tunnetumpi. Meillä on tähän mainiot mahdollisuudet upeiden jäsenyritystemme ansiosta, jotka päivittäin tekevät töitä yhteisen hyvän vuoksi. Jäsenyrityksistä 94 % kertoo merkin tukevan tuotteiden ja palveluiden myyntiä. Sinä voit osallistua hyvän asian tukemiseen vaikkapa päivittäisillä ostoksillasi, sillä esimerkiksi Yliopiston Apteekki käyttää voittonsa suomalaisten terveyden ja hyvinvoinnin edistämiseen. Joulukuun ensimmäinen päivä vietettävä Osta työtä Suomeen -teemapäivä on hyvä päivä kiinnittää huomiota omiin valintoihin. Osallistu tapahtumaan Facebookissa ja jaa kuva ostoksistasi some-kanavissa tunnisteilla #ostatyötäsuomeen ja #haaste 4.12.2017 mennessä, niin olet mukana arvonnassa.

Uskomme, että kun jatkossa Yhteiskunnallinen yritys -merkin tunnettuus kasvaa, yhä useampi suomalainen löytää tiensä hyvää tekevän yrityksen luokse ja koko yhteiskuntamme hyötyy. Tehdään siis yhdessä hyvää myös ensi vuonna!

 

Kommentoi