Suomalainen uutuusinnovaatio mahdollistaa ympärivuotisen kylmäaltistuksen

Kylmäaltistuksesta seuraa monia terveyshyötyjä. Kylmät suihkut ja avantouinnit vaikuttavat mielialaan, parantavat stressinsietokykyä ja lievittävät kipuja. Erityisesti kroonisista kivuista kärsivät hyötyvät säännöllisestä kylmäaltistuksesta ja moni on saanut helpotusta unettomuuteen. Tutkimustulokset todistavat nämä kylmän hyödyt oikeiksi.

Avantouinti on perinteikäs tapa parantaa elimistön puolustusjärjestelmää. Moni suomalainen on vakuuttunut siitä, että kausiflunssat ovat jääneet avannon hyiseen syleilyyn, kun kylmäaltistuminen on ollut säännöllistä. Tutkimustulokset puoltavatkin tätä ajatusta, vaikka suoraa linkitystä näihin kokemuksiin on mahdotonta vetää. Totta se kuitenkin on: kylmäaltistus parantaa vastustuskykyä.

Kylmäaltistuksessa vapautuvat hormonit tekevät hyvää elimistölle

Kylmässä ihmisen sympaattinen hermosto aktivoituu ja hermopäätteistä vapautuu noradrenaliinia, jolla on havaittu olevan kipua lieventävä vaikutus. Kylmä vaikuttaa myös aivojen välittäjäaineisiin, joilla on vaikutusta mielialaan. Aivoista kylmässä vapautuva endorfiini lievittää kipua ja kohentaa mielialaa. Toistuva kylmäaltistus myös lisää kylmänsietokykyä, parantaa stressinsietokykyä ja nostaa kipukynnystä.

Kylmäaltistukseen tulisi totutella vähitellen, jokaisen henkilökohtaisesti omaan tahtiin. Ensikertalaiselle kylmäaltistus, kuten pulahdus hyiseen veteen voi aiheuttaa epämiellyttävän reaktion jossa hengitys on epätasainen ja sydämen syke kiihtyy. Kylmäaltistuksen toistuessa shokkireaktio kuitenkin heikkenee tai häviää kokonaan.

-Kylmäaltistuksessa on aina kyse kylmään totuttelemisesta ja se voi olla hyvinkin yksilöllistä. Ainoastaan säännöllisillä kylmähoidoilla on tutkittuja terveysvaikutuksia, vaikka sinänsä jo yksi avantouintikerta hyvin virkistävä kokemuksena onkin, kertoo kylmäaltistusta tutkinut dosentti Pirkko Huttunen.

Ensin saunaan, sitten avantoon

Suomalaiseen saunakulttuuriin kuuluu vilvoittelu saunomisen välissä. Myös moni avantouimari suuntaa hyisen pulahduksen jälkeen saunan lämpöön. Onko kylmäaltistuksella ja saunomisella yhdessä todistettuja terveysvaikutuksia?

-Asiaa ei ole vielä tutkittu, mutta kysehän on hyvin elämyksellisestä tavasta. Yksittäinen ihminen voi aina kokea kylmän ja kuuman liiton itselleen parhaimmaksi. Itse suosittelen ettei kylmähoidon jälkeen enää saunottaisi, jotta kylmän terveyshyödyt tulisivat esiin. Tämä vaikuttaa myös jälkihien muodostumiseen, muotoilee Pirkko Huttunen.

Miten kylmä tuotteistetaan? Esittelyssä kylmäsumusuihku

Suomalainen uutuusinnovaatio Amandan ® -kylmähoitolaite mahdollistaa ympärivuotisen, miellyttävän kylmäaltistuksen.

– Tavalliseen suihkuun kiinnitettävä laite tuottaa sumupilarin, joka jäähdyttää ihoa miellyttävästi. Laite on kliinisesti tutkittu ja se on saanut erittäin hyvän vastaanoton, kertoo Amandan Healthcare Oy:n toimitusjohtaja Panu Vapaavalta.

Amandan voidaan asentaa omaan kylpyhuoneeseen ja se mahdollistaa päivittäisen kylmäaltistuksen. Moni ei talvisinkaan avantoon pääse ja kylmäaltistuksen terveysvaikutukset saavutetaan säännöllisellä käytöllä.

Kansainvälisesti patentoitu kylmäsumusuihku on valmistettu pääosin hapon kestävästä ja ruostumattomasta teräksestä. Amandan® on muotoilija Harri Koskisen muotoilema ja dosentti Pirkko Huttunen on vastannut tutkimustyöstä. Tuotteeseen voi tutustua lisää osoitteessa: www.amandan.fi