Catwalkin tunnelmaa ja täyttä asiaa työstä

Suomalaisen työn catwalk: Miss Suomi menee? -tapahtuma SuomiAreenan torstain iltapäivässä keräsi lähes täyden yleisön Antinkatu 5:een. Moni suomiareenalainen kohtasi torilla Miss Suomi menee? -missinauhoja kantavia ihmisiä ja halusi tulla selvittämään paikan päälle mistä oli kyse ja miltä suomalainen työ näyttää catwalkin parrasvaloissa.

Suomalaisen Työn Liitto, Työelämä 2020 -hanke, Työterveyslaitos ja Tekes näyttivät yhdessä Made by Finland -kampanjan avulla, miten Suomi menestyy seuraavat sata vuotta. Lavalle astelivat juontaja Joonas Nordmanin tahdittamana ja innoittamana monet tutut asiantuntijat, yritysten edustajat ja jopa Herra Hevisaurus.

Suomalaisen Työn Liiton johtokunnan puheenjohtaja Teresa Kemppi-Vasama avasi heti alkuun menestymisen edellytyksiä seuraavalle vuosisadalle kansainvälisyyden, työn merkityksellisyyden ja suomalaisten ostospäätösten kautta. Jokainen meistä voi ostopäätöksillään vaikuttaa suoraan siihen, miten suomalainen työ voi.

Työn muutosta tutkinut Turvan toimitusjohtaja Minna Metsälä näki digitalisaation etuna sen, että se mahdollistaa työn tekemisen paikasta riippumatta. Muuttuva työnkuva vaatii kuitenkin taitoa ja viisautta sijoittaa oikeat ihmiset oikeille pelipaikoille.

Kaunialan Sairaalan toimitusjohtaja Mervi Ahlroth toi esille monikulttuurisuuden työyhteisöjen hyötynä ja voimavarana. Nuorten ajatuksia työelämästä valotti puolestaan nuorten työllistämiskampanjan myötä Työterveyslaitoksen pääjohtaja Antti Koivula. Hän oli vakuuttunut erityisesti nuorten digitaidoista ja asenteesta työhön. Nuorten toiveammateista pääsi lavalla kertomaan myös Suomen Komediateatterin markkinointipäällikkö Annika Grahnin kanssa itseoikeutetusti Herra Hevisaurus. Pohdinnassa oli niin kulttuurin merkitys itsetunnon rakentamiselle kuin toiveammatit, joista Herra Hevisaurus esitti muun muassa siilien piikkienlaskijaa.

Suomessa maailman kovin osaaminen, kehittynein yhteistyö ja turvallisin ympäristö

Keinoja siihen, miten varmistaa nuorille töitä tulevaisuudessa, esitti Staria Oyj:n johtaja Merja Fischer. Näitä ovat esimerkiksi uuden, kansainvälisen palveluliiketoiminnan luominen Suomeen, ohjelmistorobotiikan ja tekoälyn hyödyntäminen ja yhdessä toimiminen. Evondoksen toimitusjohtaja Jyrki Niinistö suuntaisi robotiikan nimenomaan rutiineihin ja tarkkuutta vaativiin töihin sekä raskaisiin työvaiheisiin ja vertasi robotiikkaa moderneihin kotitalouskoneisiin. Kuka haluaisi enää pyykätä ihmisvoimin?

Autismisäätiön viestintäpäällikkö Piiku Seppälä tarjosi eväitä henkisen turvallisuuden ja hyvinvoinnin varmistamiseksi työelämän pyörteissä ja arjen haasteiden kohtaamisessa. TEM:n alivaltiosihteeri Petri Peltonen veti yhteen sen, miten suomalaista työtä voidaan katsoa laajassa mittakaavassa ja painotti Suomen monia ainutlaatuisia vahvuuksia. Suomen työelämä edustaa maailman kovinta osaamista, kehittyneintä yhteistyötä ja turvallisinta ympäristöä. Kun suomalaiset tunnistavat nämä vahvuudet ja hyödyntävät niitä, syntyy kansainvälisiä huipputuotteita ja -palveluita.

Suomalaisen työn catwalkia edelsi 12.7. MTV:n päälavalla järjestetty Torivartti, jossa Suomalaisen Työn Liiton johtokunnan puheenjohtaja Teresa Kemppi-Vasama ja Kreab Oy:n toimitusjohtaja Mikael Jungner pohtivat suomalaisen työn tilaa, osaamista ja sitä missä Suomi menee. Juontajana toimi toimittaja Rita Strömmer.

Tallenne catwalkista on nähtävillä Katsomossa.

Suomalaisen työn catwalk voitti SuomiAreenan vuoden 2017 Innovatiivisin keskustelutilaisuus -palkinnon!