SuomiAreenan avajaispäivän keskustelussa peräänkuulutettiin yritysomistajien arvostusta

SuomiAreenan aloituspäivänä maanantaina keskusteltiin omistajuuden eri näkökulmista ja siitä, millainen omistajuus kehittää työelämää ja auttaa rakentamaan hyvinvointia otsikolla Intohimoinen omistajuus – tarvitaanko sitä? Keskustelun järjestivät Suomalaisen Työn Liitto, Perheyritysten liitto, SOK, MTK ja Teosto.

Paneelissa olivat Kyrö Distillery Companyn toimitusjohtaja Miika Lipiäinen, Yö-yhtyeen laulaja ja perustaja Olli Lindholm, professori ja Pellervon taloustutkimus PTT:n toimitusjohtaja Iiro Jussila, Kemppi Oy:n ja Suomalaisen Työn Liiton hallituksen puheenjohtaja Teresa Kemppi-Vasama sekä Aarikka Oy:n toimitusjohtaja Anu Vauhkonen. Moderaattorina toimi Maaseudun Tulevaisuuden päätoimittaja Jouni Kemppainen.

Suomessa rikastuminen ei ole ihailtavaa

Tilasimme Taloustutkimukselta keskustelun teemaan liittyvän tutkimuksen, jolla selvitettiin suomalaisten näkemyksiä omistajuuteen liittyvistä teemoista. Omistajuuden tärkeimmiksi tehtäviksi suomalaiset nostivat yhteiskunnallisia merkityksiä, kuten työpaikkojen säilyttäminen Suomessa (77 %) sekä verojen maksamisen Suomeen (74 %). Yrityksen kasvattamista piti tärkeimpänä 11 %.

Miika Lipiäisen mukaan olisi toivottavaa, että asiaa ajateltaisiin yleisestikin laajemmin. Yrityksen tulee ensin olla kannattava jotta se voi maksaa veroja ja tarjota työpaikkoja. Myös Teresa Kemppi-Vasama totesi, että kannattavuuden ja menestyksen kautta yritys voi tehdä valtavasti hyvää yhteiskunnalle ja paikallisyhteisölle. Tästä viestiminen lisäisi ymmärrystä.

Olli Lindholmin mukaan se, että ei haluta puhua kannattavuudesta kertoo suomalaisten luonteen laadusta. Menestyksestä puhuminen koetaan jotenkin amerikkalaiseksi. ”Jos yrittäjä menestyy ja rikastuu, ajatellaan, että se on tapahtunut jotenkin riistämällä. Rikastuminen ei ole ihailtavaa, mikäli on alaisia,” Lindholm totesi.

Anu Vauhkonen oli Ollin kanssa samoilla linjoilla ja totesi, että: ”Suomessa on ok rikastua, jos on formulakuski tai NHL-tähti. Olisi hienoa nähdä enemmän yrittäjämiljonäärejä.”

Iiro Jussila toivoi, että kansan parissa heräisi ymmärrys siitä, mikä merkitys ja arvo omistajuudella on, sillä omistaminen on oikeastaan oma ammattikuntansa. Siksi olisi hyvä, että omistajuudesta keskusteltaisiin enemmänkin.

Paneelikeskustelussa käsiteltiin myös suomalaisten luottamusta eri omistusmuotoja kohtaan. Tutkimuksen mukaan tämä vaihtelee suuresti. Suurinta luottamusta suomalaiset kokevat perheyrityksiä (86 %), mikroyrityksiä (82 %) sekä osuuskuntia kohtaan (72 %). Ulkomaisessa omistuksessa oleviin yrityksiin luottaa vain joka neljäs (24 %) suomalainen.

Kemppi-Vasama totesi, että kaikkia omistusmuotoja tarvitaan yhteiskunnan monimuotoisuuden ylläpitämiseksi. Merkitystä on myös sillä, kuinka intohimoista ja läpinäkyvää omistajuus on.

Luovat alat tulevaisuuden työllistäjä?

Suomalaisten mukaan eniten uusia työpaikkoja luovat Suomeen perheyritykset ja muut yksityisesti omistetut yritykset. Eniten työllistäviä toimialoja tulevaisuudessa vastaajat arvioivat olevan palvelualat (76 %), kauppa (35 %) ja teollisuus ja tuotanto (31 %). Neljäsosa vastaajista oli sitä mieltä, että luovat alat työllistävät tulevaisuudessa eniten.

Panelistit olivat kaikki yhtä mieltä siitä, että luovat alat eivät todennäköisesti työllistä tulevaisuudessa niin paljon kuin suomalaiset arvioivat. Toisaalta luovuutta tarvitaan monella alalla ja puhuttelevan tarinan löytäminen on tärkeää.

Lipiäinen totesi, että aika on nyt kypsä esimerkiksi suomalaisten juomien ja ruokien brändäykseen. Meillä on Suomessa puhtaat ja erinomaiset tuotteet, vain toteutus puuttuu. Tarvitaan hieno tarina, josta Kyrö Distillery Company on erinomainen esimerkki.  Kyrö Distilleryn tislaamo toimii Etelä-Pohjanmaalla, yli sata vuotta vanhassa entisessä Isokyrön osuusmeijerissä. Yrityksen palkittu Napue-gini on saanut nimensä Isossakyrössä 1714 käydyn Suuren Pohjan sodan viimeisen taistelun mukaan. Vastaavaa tarinaa ei olisi saavutettu Vantaan tehdashalleissa.

Lue tiedote tutkimuksesta

Lue tutkimusraportti