Suomalaiset erittäin huolissaan kotimaan työllisyystilanteesta

Sinivalkoinen jalanjälki -kampanjatutkimuksen mukaan jopa yli 80 prosenttia suomalaisista on huolissaan Suomen työllisyystilanteesta vuonna 2016. Suomalaisten huolta työllisyystilanteesta selittävät korkeat työttömyysluvut, mutta myös työelämän muutosten aiheuttama epävarmuus.

Kampanjatutkimukseen vastanneista 46 prosenttia piti Suomen työllisyystilannetta alkavalle vuodelle erittäin huolestuttavana, ja melko huolestuttavana 35 prosenttia vastaajista.

– Suomalaisen työn tulevaisuudesta käydään tällä hetkellä laajaa yhteiskunnallista keskustelua. Vastauksista kyselyymme voi huomata, että suomalaiset ovat aidosti huolissaan työllisyydestä. Huolta työllisyystilanteesta aiheuttavat oma ja lähipiirin työllisyystilanne sekä laajempi epävarmuus suomalaisesta työstä, kertoo Suomalaisen Työn Liiton toimitusjohtaja Tero Lausala.

Suomalaisen Työn Liitto muistuttaa kuluttajien vaikutusmahdollisuuksista maamme työllisyystilanteeseen. Suomalaisen työn menestykseen voi parhaiten vaikuttaa panostamalla omaan työhönsä ja työyhteisönsä menestykseen sekä päivittäin arkisissa kulutusvalinnoissa. Suomalaisten mukaan tärkein syy ostaa suomalaisia elintarvikkeita ja käyttötavaroita on niiden korkea laatu ja toiseksi tärkein on niiden työllistävä vaikutus.

– Olemme laajentaneet tämän vuoden alussa Sinivalkoinen jalanjälki -kampanjaamme, jonka tarkoituksena on muistuttaa sinivalkoisten valintojen merkityksestä työllisyydelle. Sinivalkoinen jalanjälki -kampanjatunnus auttaa suomalaista työtä edistävien valintojen tekemisessä, ja mukana on jo lähes 50 yritystä eri aloilta, Lausala päättää.

Kampanjakyselyn mukaan jo lähes puolet vastaajista tunnisti kampanjan. Tutkimustulosten mukaan kampanjasta tietoiset kuluttajat suosivat selvästi keskimääräistä useammin kotimaisia elintarvikkeita ja käyttötavaroita. Jopa 73 prosenttia vastaajista ostaa aina tai useimmiten kotimaisen elintarvikkeen, kun vuosi sitten luku oli 71 prosenttia ja sitä ennen, kampanjan alkaessa 62 prosenttia.

Kuinka huolestuttavana pitää Suomen työllisyystilannetta alkavalle vuodelle 2016:

  • Erittäin huolestuttava (46%)
  • Melko huolestuttava (35%)
  • Jonkin verran huolestuttava (14%)
  • Ei lainkaan huolestuttava (2%)
  • Ei osaa sanoa (2%)

Tutkimustiedot perustuvat Suomalaisen Työn Liiton tilaamaan Sinivalkoinen jalanjälki -kampanjatutkimukseen. Taloustutkimuksen tekemä kyselytutkimus toteutettiin joulukuussa 2015 ja siihen vastasi 1051 16–75-vuotiasta suomalaista kuluttajaa.

Lisätietoja:

Tero Lausala, toimitusjohtaja, Suomalaisen Työn Liitto, p. 050 407 2623, tero.lausala@avainlippu.fi
Hanna Malinen, viestintäpäällikkö, Suomalaisen Työn Liitto, p. 050 369 4949, hanna.malinen@avainlippu.fi

Suomalaisen Työn Liiton Sinivalkoinen jalanjälki -kampanja muistuttaa jokapäiväisten ostopäätösten vaikutuksista Suomen työllisyyteen. Sinivalkoinen jalanjälki -tunnus helpottaa suomalaisten tuotteiden löytämisessä. www.sinivalkoinenjalanjälki.fi