Suomalaisten mielestä yli 50-vuotiaat eivät saa työtä

Suomalaiset arvioivat yli 50-vuotiaiden työllistymismahdollisuudet huonoiksi, selviää Suomalaisen Työn Liiton teettämästä kyselystä. Mitä vanhempi vastaaja, sitä vahvemmin hän uskoo ikääntyneiden huonoihin työmahdollisuuksiin. Suomalaisen Työn Liitto muistuttaa, ettei työnhakijan ikä ole keskeinen rekrytointiperuste, vaan työnhakijat pitää valita muilla kriteereillä.

Suomalaisten selvän enemmistön mielestä yli 50 vuoden ikä vaikeuttaa työllistymistä. Kyselyn mukaan 71 prosenttia suomalaisista on erittäin tai jokseenkin samaa mieltä väittämän ”yli 50-vuotiaat eivät saa työtä” kanssa. Usko yli 50-vuotiaiden huonoihin työnäkymiin vahvistuu vastaajien iän myötä. Jopa 85 prosenttia 56–70-vuotiaista vastaajista on erittäin tai jokseenkin samaa mieltä väittämän kanssa.

– Selvityksen tulos nostaa esiin huolestuttavan piirteen suomalaisesta työelämästä. Suomalaiset kokevat työnhaussa suosittavan nuorempia työnhakijoita ja monet kokevat tulleensa syrjityksi iän vuoksi. Tulos on linjassa muidenkin tutkimustulosten kanssa, joiden mukaan työnsaantimahdollisuudet vaikeutuvat yli 50-vuotiaille, Suomalaisen Työn Liiton tutkimuspäällikkö Jokke Eljala sanoo.

Ikäsyrjinnälle ei perusteita

Työelämän ikäsyrjinnästä on Suomessa keskusteltu viime vuosina yhä enemmän. Ikään perustuvaan syrjintään ei työelämässä ole perusteita.

– Työnhakijat tulee valita muilla kriteereillä kuin iän perusteella oli kyse sitten nuorista tai vanhemmista. Monella yli 50-vuotiaalla on usein myös tarjota työnantajien arvostamia asioita kuten kokemusta, sitoutuneisuutta sekä mahdollisuus panostaa täysillä työelämään, kun uran ja perheen yhteensovittamiseen ei ole ruuhkavuosien paineita, Eljala huomauttaa.

Eljalan mukaan monet työelämätutkijat näkevät ihmisten erilaiset taustat, osaamisen ja kokemuksen voimavarana ja rikkautena.

– Parhaissa tiimeissä on aina riittävästi erilaista ajattelua ja osaamista, joka synnyttää uutta ja toisaalta kriittistä ajattelua, jota tarvitaan totutun haastamiseen. Suomalaisilla työpaikoilla ja yhteiskunnalla ei ole varaa heittää hukkaan vuosikymmenten kokemusta, saatika maksaa sitä hintaa, joka ikäsyrjinnästä koituu, Eljala muistuttaa.

Suomalaisen työelämän myytteihin pureudutaan TV1:n 8 myyttiä työstä -ohjelmasarjassa. Ohjelman juontaa Maaretta Tukiainen. Studiopaneeleissa keskustelevat eri alojen asiantuntijat, kuten liiketalouden professori Saara Taalas ja liiketalouden professori Alf Rehn. Ohjelmasarjan tilaaja on Yleisradio ja tuotantoyhtiö ITV Studios Finland. Sarjan kumppaneita ovat Suomalaisen Työn Liitto, Taloudellinen tiedotustoimisto TAT, Tekes ja Työ- ja elinkeinoministeriö.

Tutkimus toteutettiin joulukuussa 2015 markkinatutkimusyhtiö CINT Oy:n internet-paneelissa. Tutkimuksen suunnitteli Pohjoisranta Burson-Marsteller Oy. Vastaajia oli yhteensä 1018, kohderyhminä olivat 18–70-vuotiaat suomalaiset.

Mitä mieltä olet seuraavasta väittämästä?

”Yli 50-vuotiaat eivät saa työtä”

  • Erittäin samaa mieltä 27 %
  • Jokseenkin samaa mieltä 44 %
  • Jokseenkin eri mieltä 17 %
  • Täysin eri mieltä 5 %
  • En osaa sanoa 8 %

Lisätietoja:

Jokke Eljala, tutkimuspäällikkö, Suomalaisen Työn Liitto, jokke.eljala@avainlippu.fi, 050 374 7410
Tero Lausala, toimitusjohtaja, Suomalaisen Työn Liitto, tero.lausala@avainlippu.fi, 050 407 2623

Suomalaisen Työn Liitto on asiantuntijaorganisaatio, jonka tehtävänä on edistää suomalaisen työn arvostusta ja menestystä. Liitto hallinnoi suomalaisen työn puolesta toimivia merkkejä ja verkkopalveluita. Vuonna 1912 perustetulla liitolla on yli 2600 yritys- tai yhteisöjäsentä. Lue lisää www.suomalainentyo.fi

Kuva: Entinen mainosvalokuvaaja Mikko Pekki kouluttautui lähihoitajaksi yli 50-vuotiaana. Pekki kertoo uratarinansa 8 myyttiä työstä -ohjelmasarjan jaksossa 7 Yli 50-vuotiaat eivät saa työtä.